I Gnosjö sker tillverkning av polymer

Var är Sveriges plastmecka? I Gnosjö förstås! Det här är en spännande region där många verkstadsföretag har samlats och inte sällan samarbetar för att få fram nya moderna produkter och delar till industri och näringsliv. Det finns god kunskap av att arbeta med polymer på Gnosjös plasttillverkningsföretag.

Polymer av olika slag

Polymer är ett samlingsnamn för material som också kan gå under benämningen plast. Det finns biopolymer som vi finner i naturen som till exempel gummi och siden. Men i Gnosjö jobbar plastindustriföretagen i första hand med syntetisk polymer av olika slag.

Exempel på material som man jobbar med är:

  • Termoplaster
  • Gummi
  • Silikon

För att forma plasten kan man använda sig av formsprutning såväl som andra väl etablerade plastformningsmetoder.

Med fokus på miljö

I Gnosjö är det stor fokus på miljö och just plastindustrin är ju intressant att se på när vi vill undersöka hur tillverkning av plast påverkar vår miljö. Utöver att polymer är ett tacksamt material för återvinning jobbar många av företagen i regionen med smarta lösningar för bättre energieffektivitet.

För att dra ner på klimatpåverkan använder man sig bland annat av solceller då det är möjligt. Man ser över hela industriföretaget och försöker hitta processer för att jobba med polymer på bästa möjliga sätt. Det innebär att det är mycket höga krav på allt från platsgranulaten som man smälter ner till hur maskiner används då man ska ta fram delar och färdiga produkter av plast i Gnosjö.

29 Apr 2021