Bättre kraft med gänglåsning

Oavsett om man ska byta skruvar på en apparat i hemmet eller mecka med bilens motor så är det viktigt att de fästelement som man sätter in sitter som de ska. Man kan sällan med handens kraft, eller ens med ett verktyg, skruva åt så pass hårt att inga vibrationer eller krafter kan lossa på fästelementen. Det är därför som så många väljer gänglåsning som loctite som ett komplement till fästelementet. Det här är ett ämne som man stryker på och som får torka för att ge gängan en tätare fästning som gör att den sitter som den ska mycket längre.

Produkter med gänglåsning klarar mer

Det finns produkter som måste ha gänglåsning som till exempel bilmotorer som kommer att utsättas för stora krafter och vibrationer. Men skruvlåsning är inte bara till för att skruven och muttern ska sitta fast och inte lossa. Om man har fästelement som är en aning lösa eller glipar det minsta så är detta också en anledning till att man kan få problem med läckage.

Med gängtätning så slipper man alltså utsätta produkten för vatten, olja och smuts som kan förkorta dess livstid. Om man vill använda loctite för att stärka en apparat eller bilmotorn så kan man köpa denna själv. Det finns lite olika varianter och man ska välja rätt styrka i enlighet med den maskin eller produkt som man ska byta fästelement på. Det är också viktigt att man kontrollerar vad som kommer att krävas för att lossa de skruvar som finns på plats. Permanent skruvlåsning kräver lite tuffare tag och när man väl har fått ut fästelementen så kan det också vara klokt att byta ut mot helt nya.

Det gäller att se till att skruven sitter fast

13 Apr 2017