Energisnåla kyldiskar

I butiker som säljer livsmedel så är kylar och frysar som är lätta att komma åt mycket viktiga. Idag så förväntar vi oss kyldiskar där man lätt ser allting som finns till exempel konditorikylar och dessutom inte behöver böja sig eller sträcka sig nämnvärt för att få tag i den vara som man vill ha. Det här betyder i praktiken att kyldisken ska vara som en gigantisk hylla och då kan man ju undra hur man samtidigt kan se till att kylen förblir energisnål och ekonomisk. Det här är något som de som utvecklar kyl- och fryslösningar för butiker tänker på, och de moderna maskinerna är gjorda för att kunna ha stora öppna ytor utan att för den sakens skull spilla en massa energi.

Packa kyldiskar på rätt sätt

Något som den som äger kyldisken kan tänka på är hur den packas. Precis vad som är det bästa sättet att packa på beror på konstruktion och modell. När man staplar sina varor på rätt sätt så får man energisnåla kyldiskar där den kalla luftströmmen som kommer från kylaggregat inte störs. Det här är bra både för varorna i kylen som håller längre och för den energi som man förbrukar då förbrukningen blir mindre.

En annan sak att tänka på för energisnålhet är hur butikens ventilation kan komma att påverka kylens luftströmmar. Det här ska man alltid ta en titt på för att se till att kylsystemet inte störs. Håller man sedan rent och packar på rätt sätt så ska detta leda till besparingar av energin som kyldisken drar.

Konditorikylar

När det handlar om konditorikylar är det lite annorlunda. Här är det viktigt att bakverken ser goda ut och exponeras på ett säljande sätt. Tyvärr är det inte energieffektivt att ställa ut glaserade mazariner en och en med luft emellan, men en snygg exponering i kyldisken gör att besöket på konditoriet känns trevligt. I en frysdisk där man kan lägga paket med frysta torsk block staplade ovanpå varandra är det betydligt lättare att hålla kylan.

Idag finns det mångatunna plastfolier som man kan sätta på glaset för att minska värmestrålningen från omgivningen. Om du nödvändigtvis måste sätta kyldisken så solen lyser på glaset är det en bra idé att sätta en folie som fungerar som en solfilm på glaset. Dessutom blir glaset tåligare.

Du kan läsa mer om konditorikylar här >

27 Dec 2014