Made in Sweden med servopressar

När produkter har tillverkats med den allra senaste tekniken så märks det. De håller en mycket högre kvalitet och dessutom så kan de tas fram så mycket snabbare. Made in Sweden med servopressar borgar för delar och produkter som man kan lita på. Det här är något som svenska verkstäder är väl medvetna om. Men det är inte alltid som man kan byta ut alla maskiner på en gång för att öka produktionstakt och kvalitet. Det är trots allt ganska dyrt att investera i en ny servopress. Även om man på kort tid kan ha igen investeringen, tack vare fler uppdrag, så kan det kännas lite osäkert om man verkligen ska ta detta steg.

Hydrauliska servopressar

De hydrauliska servopressarna är mycket populära. De kommer med CNC-styrning och är därmed väl kompatibla med andra industrimaskiner som man jobbar med. I Sverige så finns det god kunskap om CNC-tekniken och man är van vid att arbeta med den här typen av maskiner. Det finns även servopressar som man kan utrusta med klippslagsdämpare, trippelcylinder och elektronisk transermatning. Det här är egenskaper som får stor betydelse för en effektivare arbetsprocess.

Lägg till detta att en servopress går att förse med ett verktygsväxlingssystem. Det minskar på produktionstid och ser också till att man får den flexibilitet som kan krävas för olika projekt. De moderna funktionerna gör att det blir riktigt tillfredsställande att jobba med en hydraulisk servopress. Man kan nå de mål som sätts upp och kunder blir mycket nöjda.

En annan sak som får många verkstäder att investera i nya pressar är att de har system som dämpar ljud. Det är viktigt då man jobbar intensivt med olika produktioner. Operatörer får en bättre arbetsmiljö och det leder till en bättre arbetsplats där man kan göra mer för att personalen trivs och inte behöver sjukskriva sig till följd av buller.

Hög kvalitet är ett måste

Idag så är hög kvalitet ett absolut måste. Kunder förväntar sig delar och produkter som håller måttet. Samtidigt så måste svenska industriverkstäder tävla med de låga priserna från öst. Det här är ingen enkel ekvation. Med servopressarna som klarar mer så blir det möjligt. Man kan hålla tempot som krävs utan att dra ner på kvalitet. Det är klart att det får betydelse. Det finns ju många företag som ser en fördel med att beställa delar och produkter från industriföretag som finns lokalt. Det minskar på transportsträckor och kan ses som viktigt för miljön.

Korta arbetsprocesser

Att kunna tillverka i serie leder till kortare arbetstider. Det gör att man kan få hög kvalitet på kort tid. En serie som erbjuder delar som har exakta mått är en styrka. Dessutom så är det så att man relativt enkelt kan växla och låta samma maskin ta hand om en helt annan typ av serie. Maskinen står där den står och man behöver bara mata in plåten för att på nolltid få rätt dimensioner. Man kan använda sig av servopressar som har integrerade styrsystem för pressmatarverk. Det går att mata in riktigt breda ark från framsidan såväl som mindre bitar. Det här är valfritt och något som gör att verkstaden kan ta på sig fler uppdrag med hjälp av samma hydrauliska servopress.

Begagnad eller ny servopress

Frågan om ny eller begagnad servopress är inte helt enkel. Man måste betänka flera saker då man väljer begagnade servopressar. De har trots allt använts tidigare och kan ha slitningar som gör att man får problem och måste laga ofta. Men det kan också vara så att man finner en modell som håller måttet trots att den har använts flitigt. Om man kan få service även för en begagnad press så kanske det kan löna sig. Annars så är det förstås så att det finns mycket att tjäna på att kunna jobba med helt nya servopressar som har den allra senaste tekniken.

20 Mar 2018