Plast made in Sweden med formverktyg

För att skapa tusentals, kanske hundratusentals, komponenter av plats behövs det formverktyg. Dessa ska också tillverkas och i Sverige finns det verkstäder som tar fram den här typen av verktyg för tillverkning av plast- och gummiprodukter.

Formverktyg av högsta kvalitet

Svenska metallverkstäder kan ta fram formverktyg som håller otroligt hög kvalitet. Det här är viktigt. När det ska tillverkas många komponenter i flera omgångar är det ju ekonomiskt att kunna använda samma form om och om igen.

Formverktygen tillverkas ofta av stål. De tas fram med hjälp av avancerade datorprogram som säkrar att formen har exakta dimensioner. När den är klar kan den monteras i en maskin som sedan tillverkar de färdiga plastkomponenterna.

Plast made in Sweden

Det talas ju ofta om billiga plastprodukter som tillverkas i Kina. Men faktum är att Sveriges plastindustri också står bakom mycket prisvärda plastkomponenter. Det är möjligt tack vare kostnadseffektiva lösningar för tillverkningen.

I Sverige finns det så mycket kunskap omkring hela tillverkningsprocessen. Det får stor betydelse för de färdiga komponenterna. Det handlar ju inte bara om att det går att jobba med den allra senaste tekniken. Fokus på miljö har också lett till större förståelse för hur det går att skapa nya plastprodukter med återvinning.

Ett verktyg, en färdig produkt

Något som är mycket imponerande med formverktyg är hur de på kort tid kan ge en produkt som är klar. Den har rätt form då den kommer ur maskinen och behöver ingen ytbehandling. Plastprodukter som är made in Sweden kan många gånger transporteras direkt från verkstad till butik där de säljs vidare till slutkonsument.

De plastgranulat som används för att ge den smältmassa som ska formas i formverktyget har redan den färg som plastkomponenten ska ha. Det går också att se till att plasten formas på ett sätt som gör att man inte ens behöver montering.

Allt det här spar tid och det är klart att det då även leder till bättre priser för slutprodukterna. Detta trots att det rör sig om mycket hög kvalitet. När verkstaden är klar med en produktion kan de montera ut det formverktyg som har använts. Nu går det bra att använda samma maskin för en annan produktion med ett nytt verktyg.

När kunden som beställde den första komponenten hör av sig igen går det att använda samma formverktyg igen för att få precis samma komponenter. Det här är smidigt och visst kan det ses som en stor fördel då det går att sköta tillverkningen lokalt.

Lokal tillverkning av plast är också bra för miljön på så vis att den kräver mindre transporter. Det är ju också enklare att sköta kommunikationen med folk som kan svenska. Det är en trygghet som gör att plast made in Sweden kan ses som en stor fördel.

26 Aug 2019