Sälja aktiebolag som är made in Sweden

Svenska företag bildas i enlighet med svenska regler. Och när du ska sälja aktiebolag måste du också hålla dig till de regler som gäller för detta. Det går att sälja bolag på olika sätt. Du kan till exempel sälja hela bolaget till en person som kommer att driva det vidare. Du kan sälja för avveckling och du kan sälja delar av aktierna för att bli kvar på ett hörn.

Sälja aktiebolag för avveckling

Det är inte ovanligt att sälja aktiebolag för avveckling. Det här kallas också för snabbavveckling och det är en tjänst som erbjuds av bolagstjänster som jobbar aktivt med likvidationer. När du vill sälja ab för att avveckla måste du vända dig till en seriös aktör.

I och med att reglerna för likvidationer i Sverige är så pass tydliga bör du inte chansa. Det får inte bli fel för det kan anses brottsligt. Även om du har sålt bolaget för avveckling är det till sist du som kommer att få ta ansvar för skatter som inte betalas in och mer.

Var alltså noga med att bara sälja för avveckling till en bolagsservice med gott rykte. Det är bättre att de nekar dig att sälja än att de säger ja och sedan gör fel som kan stå dig dyrt i framtiden.

Sälja bolag med hjälp av mäklare

När du vill sälja aktiebolag för att det ska drivas vidare av någon annan kan du tjäna mycket på detta. Men du kan också förlora pengar om du inte inser möjligheterna. Ett sätt att få ut mer av ett bolag är att sälja det med hjälp av en företagsmäklare.

Företagsmäklare sitter som spindeln i nätet och kan snabbt sätta samman säljare med köpare. Det är något som kan bidra till ett bättre pris då du säljer. Kanske kan det också vara så att du kan sälja just för att du får den här hjälpen.

Inom vissa områden är det inte alltid så lätt att hitta säljare. Det gäller ju också att den som köper förstår värdet. Om köparen finns på annan plats i Sverige kan mäklaren se till att ni hittar varandra och då blir det mycket enklare att sälja bolag till rätt pris.

Sälja ab till anställda

Något att tänka på kan vara att sälja aktiebolag till en anställd. Det finns stora fördelar med att sälja till folk som har varit med. De har redan god kontakt med kunder och vet hur det hela ska skötas. Dessutom kan ju anställda vara familj eller goda vänner och då känns det särskilt fint att just de tar över.

Ibland kan det vara värt att ta ner priset en aning för att försäljningen ska upplevas som positiv och säker. Även om du inte längre kommer att vara involverad i verksamheten är det skönt att veta att den drivs vidare på ett sätt som du kan känna dig stolt över.

24 Mar 2020