Sälja ab som sysslar med tillverkning

Ett företag som tillverkar produkter kan vara en mindre eller en riktigt stor verksamhet med flera lokaler och många maskiner. Oavsett storlek på företaget så är beslutet om att sälja ab aldrig en liten sak. Man kan ju ha anledningar som att man inte längre vill jobba med verksamheten för att man vill gå i pension. Då kan det kännas trist om barn och barnbarn är ointresserade av att fortsätta med det som man under så många år har byggt upp.

Sälja ab delvis

Man kan fundera på om man vill sälja ab delvis och finnas kvar som delägare. Det här kan vara ett sätt att inte helt skiljas från sitt livsverk. Ska man göra på detta vis så är det av stor vikt att man förstår vad olika typer av företagsförsäljningar kan innebära. Om man till exempel genomför en fusion och låter företaget uppgå i ett annat så är det mycket som kan förändras. Det här kanske känns bra, men det gäller att man på förhand inser konsekvenserna av den typ av försäljning som man väljer.

Låta någon annan ta över

Då man säljer aktiebolaget komplett så tar någon annan över. Det kan finnas fördelar med att den som tar över är en person som man känner till sedan tidigare. Om företaget kommer att behålla namn så är man ju fortsatt förknippad med det, och då vill man helst se att det drivs vidare på ett sätt som man kan känna sig nöjd med. Om den, eller de, som tar över inte har rätt erfarenhet och sedan tidigare har gjort tvivelaktiga saker så finns det ju risk för att man skadar sitt rykte vilket kan kännas onödigt.

Man ska också komma ihåg att då man har sålt aktiebolaget så är det inte längre i ens egna händer att bestämma vad som ska ske med verksamheten och hur den ska utvecklas. Detta såvida man inte säljer för snabbavveckling förstås…

Sälja aktiebolaget för avveckling

Om man väljer att avveckla bolaget så har man full kontroll på så vis att verksamheten avvecklas helt och hållet. Man kan sälja av maskiner och se till att bolaget är redo för att säljas för likvidation. Det här kan vara något som tar lite tid men som ändå känns bra då man har bestämt sig för det. Det kan ta rätt så lång tid att sköta avveckling eftersom man måste ta hand om en hel del procedurer med Bolagsverket som inte direkt är snabba då de har mycket att stå i. Det är därför som många väljer att låta ett företag som erbjuder likvidationer sköta avvecklingen. Då behöver man bara sälja sitt ab och sedan så kan man släppa det. Kommunikationen med myndigheter och allt administrativt arbete har man inget att göra med. Och så får man ju betalt på en gång vilket kan kännas bra. Även om det kostar en slant att avveckla på detta vis så kan man vinna så mycket tid på det och alla vet ju att tid är samma sak som pengar!

Bra att få hjälp från ett erfaret företag

Om det är så att man vill sälja ab och lägga ner helt och hållet med avveckling så kan man ta hjälp av tjänster som verkligen kan detta. Då man får hjälpen av företag som jobbar med likvidationer dagligen så kan man vara säker på att processen hanteras på ett bra sätt. Det är klart att man måste undersöka att det rör sig om ett seriöst företag med gott rykte. Har man bara fått reda på detta så kan man vara lugn med vetskapen om att man inte vid senare tillfälle kommer att få påringning från Skatteverket eller Bolagsverket angående något som inte sköttes som det skulle under avvecklingen.

22 Jun 2017